Gebruikers vragen steeds meer de mogelijkheid om te kunnen faxen via internet. De gebruikers beginnen te wennen aan VoIP en de voordelen en willen dit nu ook doorgetrokken zien worden bij faxen. Bij je telecomaanbieder staat nog een apart tarief vermeld voor lokaal- en interlokaal-bellen. Momenteel hebben veel VoIP aanbieders in Nederland 1 goedkoper tarief voor heel Nederland. Het bellen via internet naar buitenlandse nummers is goedkoper via voip, dit voordeel heb je dus ook bij het faxen via internet naar buitenlandse nummers.
Als je een redelijk volume per maand doet kun je hier flink op besparen.
Behalve voordelen zijn er ook wat nadelen te bespeuren bij faxen via internet. Veel IP centrales hebben geen faxserver ingebouwd omdat men vaak de filosofie heeft dat dit niet onder spraak valt.
Een gemakkelijk manier om een faxapparaat te kunnen gebruiken via internet is door het plaatsen van een Analog Telephony Adapter, afgekort ATA. Hier zitten minimaal 2 aansluitingen op, een RJ-11 en een RJ-45. Je kunt je telefoonkabel van de fax aansluiten en het netwerk. Zoals bij veel SIP apparaten gebruikelijk is voer je de instellingen in via je browser. Als je de correcte SIP gegevens hebt ingegeven kun je het analoge apparaat vanaf nu laten communiceren via het internet.
Een afkorting voor Faxen via internet die regelmatig gebruikt wordt is FoIP. Fax over IP. Je ziet dan ook meteen het probleem.. VoIP, spraak over internet, is niet echt geschikt om faxen in een constante datastroom af te handelen. T.38 voorziet hier in. Dit protocol zal meerdere packets versturen van dezelfde data waardoor de ontvangende kant grotere kans heeft om een packet succesvol te reconstrueren. Door te controleren of de kenmerken Internet-Aware Fax (IAF) of T.38 aanwezig zijn bij aanschaf van een nieuwe fax . Als je een oud faxapparaat moet gebruiken zorg dan dat je kies voor een ATA met goede T.38 ondersteuning.
Wees er zeker van dat jouw internetverbinding geen keuren heeft. De verbinding moet stabiel zijn als je wilt faxen via internet. Een korte onderbreking tijdens het communiceren kan resultereren in een fax die niet compleet is of een faxserver die niet meer reageert. Veel VoIP consultants wagen zich niet om faxen via internet te implementeren wegens de vele complicaties. Vaak zal een consultant ook aandringen om een PSTN lijn te houden of erbij te nemen en deze te gebruiken ten behoeve van failover en faxen. Vanzelfsprekend kun je dan niet de voordelen benutten die internet bied.
Bepaalde softphones hebben zich zo toegespitst op het faxen via internet dat deze oplossing vaak de voorkeur heeft boven de ingebouwde fax oplossingen bij een VoIP telefooncentrale.
Om meer te weten te komen over de mogelijkheden van FoIP of faxen via Internet, kijk op de site van Adinets.com.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten