dinsdag 28 juli 2009

KPN Reseller worden

De meeste klanten die telefoneren op de oude manier doen zullen bij de overgang naar VoIP beter meteen een goede internetverbinding nemen, als jij dit voor hun regelt kun je KPN resellerschap aanvragen. Er zijn ook andere mogelijkheden zoals BBeyond. Als men een nieuw project aangaat met VoIP zal dit vaak samen gaan met een nieuwe snellere internetverbinding. Providers willen zowel de klant hebben voor hun internetdienst maar zeker voor hun VoIP dienst. De verbinding brengt dan dubbel geld op. Van de ene kant het abonnementsgeld en van de andere kant de gesprekskosten die worden gemaakt door het bellen.

De hoogste marge haalt men uit de gesprekskosten. De grotere telecombedrijven kunnen belminuten heel goedkoop inkopen. En verkopen jou de belminuten relatief goedkoop maar meteen goede marge door. Je moet niet de fout maken om te denken dat flinke provisiebedragen zullen binnenkomen. Het is maar een fractie van de belkosten. Als jouw klant alleen nationaal belt en hier een tarief tegenover staat van 0,01 cent snap je dat het niet snel een hoop geld gaat genereren en dus ook niet veel provisie.

Het word pas interessant als je veel klanten hebt die veel bellen. Vele beetjes zijn bij elkaar toch een hoop. De vraag is wel of je je hier mee moet bezig houden. Wil je provisie najagen en je hier op focussen of wil je gewoon doen waar je goed in bent. Je kunt normaal dan toch je geld verdienen. Als je dit doet moet je wel rekening ermee houden dat de klant een bepaald verwachtingspatroon heeft. Als jij het regelt zul jij ook weer belast worden met vragen hierover. Je kunt dus vragen om reseller te worden maar je moet snappen dat dit extra werkzaamheden zal inhouden. Ik zou doen waar je goed inbent en je primaire doelstelling van je bedrijf volgen en je niet laten afleiden.

Het is wel zo dat resellers vaak een aparte helpdesk kunnen bellen. Deze helpdesk is vaak beter bemand en daardoor beter bereikbaar.

Als je meer wilt weten over VoIP KPN Reseller, neem dan de tijd om op de link te kijken in dit artikel., lees verder op de link in dit artikel.

VoIP slechte kwaliteit

Hoe kun je slechte kwaliteit van VoIP gesprekken voorkomen? Slechte kwaliteit tijdens het voeren van een VoIP gesprek komt vaak door weinig beschikbare bandbreedte. Wat is bandbreedte? Bandbreedte kun je zien als een stukje gereserveerde ruimte voor jou bij de internetprovider. Je kunt bijvoorbeeld een abonnement hebben waarbij je als bandbreedte van uitgaand verkeer van 1024 Kbit/s hebt. Als je meer gesprekken doet als deze 1024 Kbit/s aankan heb je een capaciteitsprobleem en in simpele bewoording te weinig bandbreedte. Je zult er zelf snel achterkomen. Als de gesprekken verlopen met stotteren of zelfs verbroken word weet je dat er te weinig bandbreedte is.

Stel dat je met 4 personenauto's op een driebaans snelweg naast elkaar wilt rijden. Je snapt dat dit zal resulteren in een enorme troep.

Je kunt dit voorkomen door een hogere upload bandbreedte in te huren bij je provider. Je zou ook kunnen besluiten om een andere codec in gebruik te gaan nemen die efficienter met de bandbreedte kan omgaan en dus minder nodig heeft per gesprek. Als je de kosten mee laat wegen kun je ze allebei in overweging gaan nemen.

Op dit moment doe je misschien op jouw verbinding alles laten verlopen zoals surfen, emailen en VoIP. Mocht dit zo zijn is het nu de uitgesproken kans om een extra internet abonnement af te sluiten bij een andere provider. Deze laat je dan exclusief VoIP afhandelen maar de oude verbinding laat je dan als redundant verbinding dienst doen. Bedrijven waar de medewerkers veel moeten plaatsen op websites zoals onderhoud aan pagina's of orders verwerken verbruiken meer upload bandbreedte dan reguliere bedrijven.

Je kan voorkomen door QoS in te stellen dat gesprekken opeens te weinig bandbreedte krijgen. QoS is een afkorting die voor Quality of Service staat. Denk niet dat QoS de ultieme oplossing is voor al jouw bandbreedte problemen. QoS is een tool waarmee je iets kunt bijsturen, maar niet alles. Quality of Service is niet een wondermiddel maar wel het overwegen waard. Jouw router moet wel VoIP-minded zijn en dus QoS ingebouwd hebben.

Om meer te lezen over voip slechte kwaliteit, kijk op de link in dit artikel.

VoIP met PSTN

Modern ontmoet ouderwets. De relatie tussen VoIP en PSTN kun je zo beschrijven, waarbij je meteen een statement maakt. Het zijn weer afkortingen. In de ICT, alweer een afkorting die trouwens voor 'Informatie en Communicatie Technologie' staat, word je overspoeld met afkortingen. Bepaalde afkortingen zijn best leuk gevonden en verklaren zich redelijk zelf. Je hebt ook afkortingen die zo cryptisch zijn ingepakt dat de meest doorgewinterde techneut er geen raad mee weet.

VoIP staat voor Voice over IP. Het bekende internetbellen. VoIP is de nieuwste trend in de telecomwereld. Wat veel mensen niet weten is dat VoIP al sinds 1990 word ingezet. Het begint nu algemeen geaccepteerd te geraken maar het bestaat dus langer als de meeste mensen denken.

Daar tegen over staat natuurlijk PSTN. Een moeilijke afkorting voor Public Switched Telephone Network. Vertaald Publieke Geschakeld Telefoon Netwerk. Duidelijker omschreven is het openbare netwerk dat wereldwijd met elkaar verbonden is. Het openbare netwerk word steeds vaker vervangen door VoIP. De verbindingen gebruiken de G.711 codec. Als VoIP onbetrouwbaar zou zijn zouden deze telefoonbedrijven dit ook niet in gebruik nemen. PSTN is dan ook ouderwets te noemen. Ik denk dat het niet meer zoveel tijd gaat duren en VoIP PSTN zal vervangen.

De afkortingen PSTN en POTS worden onterecht met elkaar verward. Nummer 4 van de afkortingen. POTS is een afkorting die staat voor Plain Old Telephone Service. Misschien klinkt je de volksbenaming beter in de oren, namelijk analoge telefoonlijn.

Als je verbinding wilt maken tussen jou VoIP centrale en een voor POTS bedoelt telefoontoestel zul je een ATA moeten gebruiken. ATA is een afkorting die de betekenis 'Analog Telephony Adapter' heeft. Ik vind het wel een verklarende en logische afkorting. Met een ATA kun je analoge toestellen toch gebruiken op je VoIP centrale en zo de voordelen van VoIP laten benutten.

Ik ga je niet vervelen met een zin waarin alle termen zijn verwerkt maar je begrijpt natuurlijk dat je deze termen tegenkomt als je VoIP gaat implementeren vanuit een oudere telecom situatie. Over een tijdje zal er een nieuwe generatie ICT consultants zijn die geen idee hebben van deze ontwikkeling omdat het allemaal voor hen al achterhaald is en alles digitaal is. Wat dan weer leuk is voor specialisatie voor de huidige consultant die dit hebben meegemaakt en snappen wat de onderliggende werking is of is geweest.

Ben je ge�nteresseerd in informatie over pstn, neem dan de tijd om op de link te kijken in dit artikel.

zondag 26 juli 2009

Download Nederlandse IVR stemmen

In de meeste gevallen zal men bij de telefooncentrale de IVR stemmen meeleveren. Wel zie je dat vaak alleen Engels beschikbaar is. Diverse grote fabrikanten, vooral als ze zich internationaal op de markt bewegen, leveren ook nog Spaans en eventueel Frans mee als taal. Nederlands zie je maar zelden. Uit ervaring kan ik melden dat 3CX en PBXnSIP sowieso Nederlands kunnen leveren. De vertaling van PBXnSIP vind ik nog het meest geschikt voor de Nederlandse markt.

Vaak kun je op forums van de fabrikant wel de IVR stemmen downloaden.

Sowieso vind je op de forums wel links naar, eventueel eigen gemaakte, vertalingen. Bij sommige fabrikanten ben je afhankelijk van de inzet van de dealers of klanten die zich de moeite hebben genomen om een vertaling te maken. Kun je wel Duitse bestanden downloaden maar geen Nederlandse, kun je deze Duitse bestanden gebruiken om te vertalen naar Nederlands.

Soms zijn fabrikanten wel bereid om een licentie te geven inruil voor een vertaling. Het voordeel voor jou is dan dat jij beschikt over een goede telefooncentrale die Nederlands ondersteund en een verkoopwaarde vertegenwoordigd van duizenden euros. Voordeel dat jij het per direct met het Nederlands kunt inzetten. Voor de fabrikant het voordeel dat ze vanaf dan ook de rest van Nederland deze versie kunnen aanbieden en zo markt kunnen vergroten of versterken in Nederland. Maak hier goede afspraken over. Een vertaling van Engels naar het Nederlands kost je normaal gezien 30-40 uur werk. Je uurvergoeding is dus goed te noemen als je voor deze uren een pakket krijgt wat duizenden euros aan waarde heeft.

Stel dat je telefoniste een goede professionele stem heeft kun je ook haar de IVR laten inspreken. Het klinkt wel ontspannen als de beller een stem hoort als IVR en later dezelfde stem krijgt te horen als men de telefoniste echt eraan krijgt. Je hebt dan nog het voordeel dat je geen extra uitgaven hoeft te doen. Er bestaan ook voice-over bedrijven die dit professioneel kunnen doen tegen een vergoeding. Voice-over bedrijven rekenen meestal vanaf de 500 tot 1500 euro voor dit soort projecten. Een nadeel bij dergelijke opdrachten is dat je dit achteraf niet gemakkelijk kunt wijzigen of je bent weer hetzelfde bedrag kwijt.

Ben je ge�nteresseerd in informatie over VoIP IVR, neem dan de tijd om op de link te kijken in dit artikel.

Voordelen van SMS via een softphone

Als VoIP-gebruiker ben je al bekend met het voordeel dat je vaak voordeligere tarieven hebt om te bellen omdat je meer keuze hebt uit diverse VoIP aanbieders. Weet je wat softphone inhoud? Softphone is een programma die je op je computer installeerd. De PC kan dan taak als VoIP telefoon doen. Er zijn ook softphones die naast het telefoneren ook nog IM en/of SMS bieden. IM is een afkorting voor 'Instant Messaging'. Chatprogramma's zoals MSN, ICQ of Yahoo! Messenger zijn bekende voorbeelden van IM. SMS ken je van je mobiele telefoon. SMS staat voor Short Messages Services. SMS is het tekstbericht welke je verstuurd met je GSM.

Een softphone met SMS ondersteuning kun je voordelig SMS-berichten mee versturen. Een bekende VoIP aanbieder die dit heeft is voipbuster. Je kunt hier veel kosten mee besparen als je bedrijf veel SMS-berichten naar klanten of buitendienstmedewerkers verstuurd. Deze SMS diensten hebben nog als bijkomend voordeel dat je berichten kunt versturen op voorhand maar pas afgeleverd worden op het moment dat jij aangeeft. Voorbeeld is een verjaardag of een herinnering van een afspraak.

In plaats van zitten te stoeien met je GSM om een SMS in te tikken kun je dit via een softphone comfortabel met een computer toetsenbord doen.

Veel van deze diensten bieden ook nog de mogelijkheid om SMS-berichten in te tikken via een website. Door een dergelijke website is het mogelijk om van waar dan ook ter wereld een SMS op te maken en te versturen naar een GSM in bijvoorbeeld Nederland.

Het heeft dus zeker zin om de mogelijkheden van een softphone in combinatie met SMS eens kans te geven en uit te proberen.

Kijk even de tarieven na van SMS via een VoIP aanbieder. De softphone van zo'n aanbieder heeft vaak wel de beperking dat je enkel SMSen kunt via hun dienst. Dit is in de praktijk geen echte beperking.

Ben je ge�nteresseerd in informatie over voip softphones en sms, neem dan de tijd om op de link te kijken in dit artikel.

dinsdag 21 juli 2009

Analoge fax en voip

Je dient bepaalde punten aandacht te geven als je een analoge faxmachine wilt gebruiken in je VoIP centrale. Als eerste heb je een ATA nodig om dit te kunnen.

Met een ATA kun je een analoog apparaat aansluiten met SIP aan je VoIP telefooncentrale. ATA is afgekort voor Analoge Telefonie Adapter. Een ATA heeft minimaal 1x RJ-11 connector waaraan je een doodnormale telefoonkabel op kunt aansluiten. Dan heeft een ATA ook minimaal 1 keer een netwerkaansluiting.

Je doet een extensie toekennen aan je ATA. Deze informatie dien je in de ATA en in de telefooncentrale in te programmeren.

Voor dat Je ATA nog aan twee voorwaarden voldoet. De eerste is dat deze IAF heeft, IAF is een afkorting die staat voor Internet-Aware Fax. Ten tweede zal de ATA het T.38 protocol moeten ondersteunen.

Het probleem bij een analoge fax en VoIP is namelijk dat VoIP van origine ontwikkelt is om spraak over internet te transporteren. Een fax vereist een continue stroom van gegevens. Dit heeft men opgelost door het T.38 protocol in het leven te roepen. Het protocol T.38 zorgt er namelijk voor dat een datapakket meerdere malen verstuurd wordt. Hierdoor is de kans groot dat het toch ontvangen word door de andere partij.

Omdat veel ITSP's geen goede implementatie van analoge fax en voip aan kunnen bieden raden zij zelfs klanten aan om een speciale analoge lijn aan te houden.

Gelukkig zijn er wel ITSP's die faxen via voip aanbieden als hosted solution.Deze dienst zal dan gekoppeld zijn aan een SIP trunk en ontvangende faxen in een e-mail versturen met als bijlage een PDF. Door de transparante implementatie kun je deze diensten eenvoudig inpassen in je huidige situatie. Let even op hoeveel faxen je tegelijkertijd kunt ontvangen via zo'n account.

Beslis voor je zelf of je een ATA gaat aanschaffen of een hosted solution kiest. Als je uiteindelijk geen beslissing kunt of durft te maken, zou ik kiezen voor hosted fax service, wat je veel zorgen bespaard.Niet alle VoIP aanbieders hebben duidelijk voorwaarden of dit verzenden en ontvangen is, kijk dit dus even na.

Om meer te lezen over VoIP fax en de mogelijkheden om te combineren tussen VoIP en een analoge fax, kijk op Adinets.com.

maandag 20 juli 2009

De mogelijkheden met een VoIP account

Mocht je ergens \'VoIP account\' zien gebruikt worden kan men verschillende dingen menen. Ik ga hier de meest voorkomende voor je uitleggen.

VoIP account kan een simpele benaming zijn voor een SIP trunk account. Je zult inmiddels wel weten dat VoIP staat voor Voice over IP. Ik noemde net SIP trunk. SIP staat voor Session Initiation Protocol. Dit protocol moet ervoor zorgen dat de verbinding opgebouwd word. Een trunk heeft gelijkenis met een telefoonlijn. Je hebt ook maandelijkse lasten om het mogen te gebruiken. Je hebt wel een groot verschil tussen een trunk en een telefoonlijn. Bestaat een telefoonlijn uit 1 kanaal of bij ISDN uit 2 kanalen. Een trunk heeft geen lijnen of kanalen waardoor deze geen beperking heeft van het aantal \'lijnen/kanalen\'. Deze beperking word bepaald door jouw internetverbinding.

Je kunt zo\'n VoIP account op verschillende plaatsen inprogrammeren of installeren. Waarschijnlijk is de meest logische plek om dit in te stellen in je VoIP telefooncentrale. Zo kan iedere centrale-gebruiker het voordeel benutten uit deze trunk. Dat je een nummer kunt laten toekennen aan zo\'n trunk en dus een bepaald telefoonnummer op bepaalde toestellen kunt laten uitkomen. Eigenlijk heeft deze oplossing wel de voorkeur. Hiermee bereik je dat iedere telefoon die op de telefooncentrale is aangesloten het voordeel kan halen uit deze trunk.

Je hebt nog een andere mogelijkheid om een VoIP account in te programmeren. Je kunt je SIP account meteen in je telefoon inprogrammeren. Je zou het ook kunnen instellen in een ATA. Zo\'n ATA stelt je instaat om oude analoge telefoontoestellen de voordelen van VoIP te laten benutten. ATA is een afkorting voor Analog Telephony Adapter.

Een bedrijf die VoIP account aanbied noemt men een ITSP. Een afkorting erbij. ITSP staat voor Internet Telephony Service Provider. Deze zal je een VoIP account geven met de volgende gegevens die je moet inprogrammeren : account naamgeving en account wachtwoord. Als je dit inprogrammeert kun je per direct gebruikmaken van de voordelen van VoIP.

Je kunt ook ITSPs vinden die zonder maandelijkse verplichtingen of kosten een SIP trunk aanbieden en alleen maar in rekening brengen wat jij verbruikt. Mocht je een DID geaktiveerd willen hebben aan je SIP trunk, met andere woorden een telefoonnummer gekoppeld, zul je bijna altijd een maandelijks bedrag moeten betalen.

Om meer te weten te komen over VoIP accounts en de mogelijkheden hiervan, kijk op de link in dit artikel.

zondag 19 juli 2009

Kan mijn router en firewall wel VoIP ondersteuning bieden?

Hoe moet je nakijken om te zien of je router goed met VoIP kan omgaan? Er zijn verschillende termen die verwarrend werken.

Allereerst moet je router VoIP vriendelijk zijn. Hier versta ik onder andere onder dat je VoIP instellingen kunt ingeven die ervoor zorgen dat je VoIP goed kan gebruiken. Zo is het een pre als je router DMZ heeft ingebouwd. DMZ staat voor DeMilitarized Zone. Een bufferzone tussen internet en de computer. Een DMZ in een router die je naar 1 IP adres laat verwijzen is geen echte bufferzone. Dat komt vooral doordat veel routers bepaalde dynamische routeringen niet goed doen en dan bied DMZ een uitkomst. Niet alle apparaten in jouw LAN kunnen goed omgaan met deze dynamische poortdoorverwijzigingen. Ik noem als eerste functie DMZ en als tweede Dynamic Portforwarding. De Engelse benaming die je vaak zult zien. In de praktijk zie je veel problemen bij Dynamic Portforwarding. Er zijn veel verschillende implementatie\'s die je niet de garantie geven tot goede werking in zo\'n geval kun je beter terugvallen op DMZ. Hou je ogen en oren wel open als je DMZ inzet. Je systeem is dan NIET beschermd door de firewall die op je router aanwezig is.

Ik heb hiervoor al gesproken over het toewijzen van poorten, in het Engels portforwarding genoemd. Zorg bij portforwarding dat je alleen de poorten die nodig zijn voor de werking van VoIP open zetten. Stuur deze dan door naar de computer waarop de VoIP telefooncentrale op geinstalleerd is. De belangrijkste standaard poorten zal ik hier geven. Het Session Initiation Protocol, SIP, werkt via UDP of TCP via poort 5060. De beveiligde vorm van SIP, TLS, werkt normaliter op poort 5061. Vaak kun je bij een centrale inloggen op een webgedeelte om instellingen te wijzigen of raadplegingen te doen. Dit werkt standaard op de HTTP en HTTPS poorten, voor diegene die niet weten welke dit zijn, 80 en 81. Deze poorten kun je meestal wijzigen omdat de kans groot is dat bij servers dit al in gebruik is door andere webserverdiensten. Dan heb je nog RTP. RTP werkt niet via 1 vaste poort maar via bereiken die je vooraf vaststeld. Je hoeft geen problemen te verwachten bij poorten die 1 op 1 doorgestuurd worden. Juist omdat RTP via bereiken werkt zullen hier de problemen ontstaan. Het dynamisch toewijzen bij zo\'n bereik werkt niet altijd goed en resulteert bijvoorbeeld in het wel kunnen horen van de beller maar niet andersom. Omdat het vrij is voor elke fabrikant welk bereik zij nemen voor RTP moet je hier rekening mee houden met de poortbereiken in je firewall. Het is dus geen vastgesteld bereik. Elke VoIP telefooncentrale fabrikant vult dit in hoe zij dit willen. Er zijn ook fabrikanten die een mogelijkheid geven om RTP symmetrische poorten te laten gebruiken om zo een soort van constante te krijgen.

Als laatste zou je kunnen kiezen voor een router die QoS, Quality of Service, ondersteund. Via Quality of Service kun je instellen dat VoIP een gegarandeerde bandbreedte krijgt. Ikzelf ben niet zo\'n voorstander van QoS. Zorg gewoon dat je genoeg bandbreedte hebt, we zitten niet meer in de 1990\'s. QoS heeft vaker voor teleurstellingen gezorgt als voor een echte oplossing. Het is een hulpmiddel, geen tovermiddel.

Om meer te weten te komen over de eisen van VoIP voor een firewall of om te lezen over de veiligheid van een firewall bij een VoIP router, kijk op de link in dit artikel.

VoIP in combinatie met ISDN

ISDN abonnees stellen zich terecht af of VoIP hun enige voordelen kan bieden. ISDN is ook het digitale bellen, waarom zou VoIP dan voordelen bieden, men noemt dit ook in promoties digitaal bellen. Wat is dan wel een verschil tussen ISDN en VoIP?

ISDN is afgekort voor Integrated Services Digital Network. Formeel gezien is dit de opvolger van het oude analoge telefoneren, ook vaak als POTS aangeduid. POTS is een afkorting voor Plain Old Telephone Service.

VoIP heeft toch nog bepaalde troeven in handen waardoor het voordeel blijkt ten opzichte van ISDN, welke? ISDN is vooral bekend om zijn betrouwbaarheid. De voorwaarden qua betrouwbaarheid zijn vaak bij ISDN zo vastgelegd waaruit blijkt dat men de garantie kan geven dat je maximaal 5 minuten per jaar met een eventuele onderbreking zit. 5 minuten uitval per jaar zou bekenen dat je 99,999% van de tijd kunt bellen. Laat duidelijk zijn dat dit enorm goed is. VoIP, Voice over IP zegt het al, werkt via internet. Bij internet zijn de tussenstations toch een zwakke schakel in je netwerk. Je hebt op de tussenstations geen invloed.

Wat zou dan de reden kunnen zijn om van ISDN over te gaan naar VoIP?. Je hebt 2 mogelijkheden die je in overweging kan nemen om over te stappen. Optie 1 is jouw IP telefooncentrale koppelen aan ISDN. Het kan gebeuren dat je internetaansluiting een storing krijgt maar zo kun je toch ISDN gebruiken. Deze redundant oplossing heeft de voorkeur van de meeste VoIP consultants. Je hebt de voordelen van VoIP maar toch de betrouwbaarheid van ISDN. Dan heb je nog de 2de mogelijkheid die bestaat uit totaal overstappen naar VoIP. Alleen als je 100% zeker bent dat jouw internetverbinding goed is zou je dit kunnen doen. Toch heeft de eerste implementatie de voorkeur.

VoIP heeft als voordelen tegen over ISDN dat je kosten kunt besparen en meer vrijheid kunt genereren. ISDN30 heeft ontzettend hoge maandelijkse lasten, die je met VoIP niet hebt, tenminste niet met de beperking qua kanalen. VoIP heeft dit niet met de beperking van kanalen, de beperking is jouw internetverbindingssnelheid. De maandelijkse kosten die je bespaard als je je ISDN30 opzegt kun je gebruiken om een ruime internetverbinding bij je ISP te krijgen. Je kunt dan geld besparen op de gesprekken door een VoIP aanbieder te kiezen die voordelige beltarieven heeft. Als je een internetverbinding tot je beschikking hebt kun je met je VoIP telefoon inloggen op je centrale. De flexibiliteit die je hierdoor krijgt is dat je niet gebonden bent op een vaste lokatie. Traditionele telefonie heb je een telefoonnummer op lokatie vastgekoppeld. Middels een DID, een telefoonnummer, gekoppeld aan je VoIP telefooncentrale kun je dit telefoonnummer laten uitkomen op welke telefoon via internet aansloten die je maar wilt.


Om meer te weten te komen over VoIP mogelijkheden en de mogelijkheden van VoIP en ISDN in het bijzonder, kijk op de link in dit artikel.

vrijdag 17 juli 2009

Wat je nodig hebt om bij analoog omzetten in VoIP

Om VoIP te begrijpen tot relatie van analoog zul je eerst wat termen moeten beheersen voordat je het complete plaatje kunt begrijpen. In de ICT (Informatie en Communicatie Technologien) worden veel, soms te veel, afkortingen gebruikt. Nog te zwijgen over de specifieke termen. Je hebt dus een bepaald nivo van basiskennis nodig om zaken begrijpend te kunnen lezen. Elk begin is moeilijk, maar als je het door hebt zul je overal gemakkelijker doorheen komen en het op een gegeven moment als makkelijk ervaren.

We gaan terug naar de vorige eeuw, het ontstaan van telefonie. Bij het ontstaan van telefonie was alles analoog. Men noemt analoge telefonie ook wel een POTS, Plain Old Telephone System, wat vertaald betekend : Eenvoudig Oud Telefoon Systeem. Op televisie heb je zeker wel eens het beeld zien langskomen van een aantal telefonistes die in de jaren 50 kabels aan het rangeren waren om verbindingen op te bouwen. Relatief snel verdwenen de telefonistes en werden vervangen door analoge schakelkasten. Deze machinale schakelkasten waren nog redelijk primitief en werkten nog analoog. Daarna is pas door de revolutie van de computerchip, de IC, de analoge schakelkast vervangen door digitale varianten. Hierdoor kon men ruimte besparen. Sneller schakelen was nu ook mogelijk. Om niet te technische te worden werden later ook de telefoontoestellen digitaal (ISDN) en de verbindingen ook meer en meer.

Als je aan het denken bent om over te gaan stappen naar VoIP wil je niet zomaar afstand doen van je analoge apparatuur. Het kan zijn dat je die niet wilt weg doen omdat je ze fijn vind, bepaalde mogelijkheden hebben of dat je niet genoeg budget hebt om alles in een keer te vervangen.

Om een analoog signaal om te zetten naar VoIP heb je een Analog Telephony Adapter nodig. Afgekort is dat een ATA. Eenvoudig kun je stellen dat je middels een ATA een analoog apparaat kunt aansluiten op een IP telefooncentrale. Ook kun je een oude analoge fax aansluiten op je VoIP telefooncentrale. Mocht je een analoge fax via een ATA willen aansluiten zal deze IAF moeten ondersteunen. IAF is een afkorting die Internet Aware Fax betekend. Kijk meteen of de ATA T.38 ondersteund dit is ook belangrijk voor faxen via VoIP.

ATA bestaan eigenlijk in elk denkbare uitvoering, van goedkoop tot peperduur. In hoofdzaak is de prijs afhankelijk van hoeveel aansluitingen de ATA heeft. Daarnaast is de manier van omzetten van analoog in VoIP kwaliteitsafhankelijk, hoe beter hoe duurder.

De routers van veel DSL- en kabelproviders hebben vaak een ATA aanboord. Nadeel bij dit soort routers is dat de poorten je aansluiten op de provider zijn telefoondienst. Zij bepalen de diensten die ze aanbieden en de prijzen die ze hiervoor hanteren. Misschien valt op dit moment het kwartje waarom Triple Play (Internet,Bellen en TV) zo belangrijk is als inkomstenbron voor dit soort providers.

Wil je meer te weten komen over het omzetten van een analoog in VoIP? Kijk dan op de link in dit artikel.

donderdag 16 juli 2009

VoIP en het buitenland

De voordelen die je kunt behalen met het inzetten van VoIP met betrekking tot het buitenland zijn enorm.

Zo is er de kans om besparingen te realiseren omdat je kosten omlaag kunnen gaan. Je kunt VoIP flexibel inzetten in het buitenland zolang je een internetverbinding hebt. Hierdoor kun je een logistiek en organisatorisch voordeel behalen.

Vaak kun je VoIP providers vinden waar je goedkoop kunt bellen naar het buitenland, zowel vaste als GSM aansluitingen. Soms haal je tientallen procenten besparing hier uit ten opzichte van een traditioneel telefoon aanbieder.

Sommige VoIP telefooncentrales hebben een functionaliteit ingebouwd die interessant is, deze noemt men Calling Card. Gebaseerd op de grote telecombedrijven is calling card een toestelnummer waar je naar toe moet bellen en dan voordeel kunt halen. Een moderne calling card kun je kiezen of de centrale jou moet terugbellen. Dit kan voordeliger zijn. Als je de tarieven goed nakijkt zul je zien dat dit vaak een goedkopere oplossing is. Dan heeft de gebruiker de mogelijkheid om elk willekeurig nummer te bellen volgens het tarief van je eigen centrale. Een voorbeeld om het wat duidelijker te maken. Een buitendienstmedewerker is momenteel bezig in Frankrijk maar moet een support engineer bellen in de VS. Je medewerker belt naar de centrale in NL en laat via de calling card zich doorschakelen met het bedrijf in de USA zonder dat de medewerker de meerkosten heeft. Je medewerker zal altijd minder kosten maken in verhouding als hij direct het nummer in de VS zou kiezen. Zo kun je nog oneindig aantal scenario\'s bedenken.

Als je collega een VoIP telefoon ter beschikking heeft heeft hij nog een extra voordeel. Belangrijk hierbij is flexibiliteit. Hij zou dan kunnen aanmelden op de telefooncentrale via zijn SIP telefoon en is dan zelfs geen gesprekskosten verschuldigd. Je snapt dat je wel de internetkosten nog moet betalen. Hotspots en hotels bieden deze relatief voordelig aan voor 24 uur gebruik. De kosten hiervan zijn een fractie van eventuele internationale gesprekskosten via een hotel. Met ook nog als voordeel dat men kan internetten. Als je via je SIP telefoon aanmeld op de centrale kun je ermee telefoneren met hetzelfde gemak als je op kantoor zou zitten. Als voorbeeld, je bent op een congres in Canada. Login met je VoIP telefoon op de centrale in Nederland (of wat voor land dan ook). Dan kun je bellen met mensen in Nederland voor het gunstige tarief of bellen met buitenlandse klanten via de gunstige tarieven die jouw VoIP aanbieder aanbied.

Wil je meer weten over bellen met VoIP in het buitenland? Kijk dan op de link in dit artikel.

woensdag 15 juli 2009

WiFi VoIP

Op de markt zijn al genoeg producten te vinden die WiFi en VoIP samenbrengen.

Je kunt produkten die draadloze netwerken ondersteunen aan het WiFi-logo. Dat de term Wireless Fidelity afgekort WiFi is klopt niet. In het verleden had de Wireless Alliantie een advertentie geplaatst: " Wi-Fi, the standard for wireless fidelity". Waar uit vele mensen de conclusie trokken dat Wi-Fi de afkorting hiervoor was, wat dus niet zo is.

Niet alle draadloze apparaten zijn ook echt Wi-Fi gecertificeerd. De low-budget produkten missen de WiFi certificering door de hoge investeringskosten.

Er zijn genoeg produkten welke WiFi ondersteunen. Hieronder zal ik de bekendste noemen.

Als je draadloze apparaten wilt aansluiten op je draadloze netwerk zul je in eerste instantie een router moeten hebben met een WiFi access point functionaliteit. Als je geen Access Point hebt kun je geen apparaten gebruiken via draadloze netwerken. Je mist dan een soort van verkeersregelaar. Bij het aankopen van een router moet je even navraag doen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van WiFi en VoIP.

Vooral aan de beveiliging moet aandacht geschonken worden. Het zou niet handig zijn dat mensen buiten jouw kantoor ook gezellig meeluisteren.

VoIP producten die WiFi gebruiken zijn gemaakt om te kunnen inzetten waar andere produkten niet makkelijk kunnen worden geplaatst. Je hebt VoIP SIP WiFi telefoons. Bij zo\'n telefoon regelt WiFi de verbinding met het draadloze netwerk en SIP de koppeling naar het VoIP gebeuren.

Er bestaan modellen van ATA\'s die je kunt aansluiten aan het netwerk via een kabel of via een draadloze verbinding. Dat kan ervoor zorgen dat je op die plek dan geen aparte netwerkkabel hoeft laten aan te leggen (als de ontvangst slecht is zul je of de router van plek moeten veranderen of alsnog een kabel laten leggen).

Ik spreek zelf altijd de voorkeur uit voor bedrade oplossingen die niet zo storingsgevoelig zijn. Moet ik dan toch een draadloze kiezen gaat mijn voorkeur uit naar DECT i.p.v. WiFi. Het voordeel van DECT is dat deze speciaal is ontworpen om spraak draadloos te verplaatsen. WiFi is van origine voor dataverkeer gemaakt. DECT heeft dan als nadeel dat het basisstation middels een netwerkkabel verbinding maakt met het netwerk. WiFi hoeft dit niet, men zit meteen op het juiste netwerk. Belangrijk USP is toch wel dat je minder last van storingen hebt tijdens je conversaties.

Om meer te weten te komen over de mogelijkheden van VoIP en wifi, kijk op de link in dit artikel.

dinsdag 14 juli 2009

Eenvoudig VoIP programma bied veel mogelijkheden

Er bestaan diverse VoIP programma\'s. VoIP, afkorting voor Voice over IP, in het Nederlands Spraak over Internet kan op vele verschillende manieren ingezet worden.

VoIP heeft zijn echte doorbraak bij de consumenten gevonden bij de inzet van chatprogramma\'s. Er zijn chatprogramma\'s die je ook kunt gebruiken om een gewoon gesprek met elkaar te voeren. Dit soort programma\'s zijn het eerst geaccepteerd door gebruikers en hebben de drempel verlaagd om zo VoIP algemeen geaccepteerd te krijgen. Je kunt zowel met MSN als Skype tekstchatten maar ook gewoon met elkaar een gesprek voeren als of je met elkaar telefoneert. Veel gebruikers gebruikten eigenlijk al VoIP zonder dat men dit in de gaten had. Het is wel een goed praktijk voorbeeld hoe VoIP eenvoudig maar doeltreffend in het een programma is verwerkt. Door op een eenvoudige manier gratis met elkaar te communiceren groeiden de gebruikersaantallen gestaag. Een beperking (in het begin, nu niet meer) was dat de andere partij ook dit programma nodig had om met elkaar te spreken. Omdat dergelijke programma\'s hun eigen gesloten protocol ondersteunen en geen SIP zit je vast aan de leverancier inclusief softwarekeuze en tariefstellingen.

Dan hebben we de softphones. Dit is een VoIP programma waarmee je jouw computer kunt gebruiken als telefoontoestel. Je kunt door het gebruik van een microfoon en geluidsboxen een gesprek voeren. Soms is het aan te raden om een headset te gebruiken omdat dit voor een betere kwaliteit zorgt. Notebooks hebben meestal al een microfoon en boxen ingebouwd maar ook de aansluitingen om een headset te kunnen aansluiten. Er bestaan gratis softphones maar ook commerciele versies, die vaker meer mogelijkheden bieden. Ikzelf vind CounterPath X-Lite een goede softphone om mee te experimenteren. CounterPath is in een gratis uitvoering te krijgen die al redelijk veel mogelijkheden heeft en een betaalde uitvoering die zelfs nog meer te bieden heeft. Ik raad je ook aan ZOIPER eens te proberen en uit te testen. ZOIPER heeft een zeer goede T.38 fax ondersteuning . ZOIPER kun je ook gebruiken met het populaire Asterisk IAX systeem wat als nadeel is dat het een gesloten systeem is. ZOIPER ondersteunt gelukkig ook het open protocol SIP. ZOIPER kun je op maat maken. Zo kun je jouw logo eraan toevoegen maar ook een eigen naam verzinnen.

Daarnaast bestaan er volop andere VoIP gerelateerde programma\'s. Zo zijn er programma\'s verkrijgbaar dat je de integratie tussen jouw VoIP telefoon en je computer nog dieper gaat, CTI noemt men dit. Als voorbeeld kan ik je geven dat als een klant belt automatisch het nummer via nummerherkenning opgezocht word in het klantenbestand en je zo een notitie onder deze klant kunt aanmaken. Meteen aan de slag dus zonder dat je dit zelf hoeft te doen. CTI is een afkorting die Computer Telephony Integration betekend.

Er bestaat nog een bijna oneindige lijst met andere VOIP programma\'s. Hierboven heb ik de meest bekende opgesomd. Je vind al genoeg onderwerpen op internet over VOIP telefooncentrales doordat dit zeer complexe systemen zijn. De eenvoudigere toepassingen zijn daarom niet minderwaardig te noemen.

Om meer te weten te komen over de mogelijkheden van een VoIP programma\'s of de kansen die VoIP uw onderneming kan bieden, kijk op de link in dit artikel.

maandag 13 juli 2009

Zorg dat er voldoende VoIP support mogelijkheden aanwezig zijn

Wat voor soort ondersteuning moet je allemaal regelen als je met VoIP te maken hebt? Wat kun je zelf regelen en wat moet je eventueel uitbesteden?

Je hebt met diverse verschillende diensten waar je ondersteuning voor moet gaan regelen.

Ik zal de belangrijkste eerst opnoemen.

Je internetverbinding moet goed afgedekt zijn qua service level agreement. Je kunt het niet hebben dat internet het een hele tijd niet doet. Dat zou dan resulteren in het niet kunnen communiceren via de telefoon tijdens het niet functioneren van de internetverbinding. De meeste professionele internet providers in Nederland bieden voldoende mogelijkheden en oplossingen. Hoe meer garantie\'s je krijgt dat je verbinding blijft werken hoe duurder de verbinding. Hoe sneller de gegarandeerde oplostijden zijn hoe duurder de aansluiting. Je maakt gewoon de beste keuze die past bij je bedrijf. Communiceer dan met je bedrijf zodat niemand met verrassing reageert als het een keer misgaat. 100% bestaat niet. Sommige vliegtuigen worden uitgevoerd met 3 redundant systemen wat statistisch enorm veilig moet zijn, soms gebeurd toch het onvoorkombare en vallen alledrie uit zodat er een crash tot gevolg zal hebben. Laat je niet opjennen door mensen die 100% eisen. Is gewoon onmogelijk of onbetaalbaar.

De server die je hebt staan zal qua software en hardware een goed onderhoudscontract moeten hebben om de werking te kunnen blijven garanderen. Als je dit zelf regelt zorg dat de ICT afdeling een bepaalde responsetijd en oplostijd afspreekt. Indien je gebruik maakt van een externe helpdesk is het beter om deze afspraken vast te leggen in een SLA. Zo kun je ontevreden gebruikers en management voorkomen. Kortere en snellere oplostijden resulteren weer in contracten die duurder zijn. Kies zelf wat je goed lijkt, maak een afweging.

Je VoIP telefooncentrale zal ook in de meeste gevallen een apart support contract nodig hebben. Als de leverancier niet hetzelfde is als je ICT leverancier regel dit dan in onderling overleg goed, schriftelijk om problemen in de toekomst te voorkomen. Zorg dat je centrale up-to-date blijft om mee te kunnen groeien met de wensen en behoeften die in het verleden onzinnig leken maar bijvoorbeeld vandaag de dag noodzaak zijn, als voorbeeld een bepaalde beveiliging.

Je telefoontoestellen en andere SIP apparatuur. Dit kan hardware- of softwarematig zijn. Je kunt door het kopen van een extra toestel deze in te zetten om te vervangen bij kapot gaan zodat je niet afhankelijk bent. Je kunt beter niet afhankelijk zijn van een leverancier. De kosten van zo\'n reserve toestel is te verwaarlozen in verhouding tot het ongemak. Wat als dit toestel dan niet in voorraad is? Door zelf al redundancy in te bouwen door hier aan te denken hoef je geen ingewikkeld SLA af te sluiten.

Je hebt nu eigenlijk de belangrijkste verschillende facetten m.b.t. VoIP support afgedekt.



Om meer te weten te komen over VoIP mogelijkheden en hoe je het beste jouw VoIP support kunt regelen, kijk op het artikel in de hyperlink.

VoIP adapter

Een oude telefoon of een faxapparaat kun je aansluiten op je moderne VoIP telefooncentrale via een VoIP adapter.

Een ATA is de oplossing die jij zoekt. De afkorting ATA betekent Analog Telephony Adapter.

Een ATA heeft minimaal 2 aansluitingen. Een uitsluiting voor je analoog apparaat. Een aansluiting heeft een RJ-11 connector. Het zijn die dunne kabels die aan je telefoon zit. Deze kabel kan 2- of 4-aderig zijn. De andere poort sluit je het netwerk op aan via de bekende RJ-45 aansluiting. Netwerkkabel heeft een typische 8 aderige kabel die je kunt aansluiten op een RJ-45 poort.

Instellingen kun je aanpassen door te surfen met je browser naar de ATA. Je kunt dan de SIP accounts invoeren zodat de ATA zich gaat melden als een extensie op de telefooncentrale.

Het kan zijn dat jouw ATA het protocol T.38 ondersteund. Een voordeel van T.38 ondersteuning is dat je dan via VoIP in staat word gesteld om te kunnen faxen. Als je nog een ATA moet gaan aanschaffen doe je er goed aan om eerst te controleren of de ATA die je wilt kopen IAF, Internet-Aware Fax, ondersteund en indien je de keuze hebt ook nog eens T.38 ondersteuning heeft.

In bepaalde VoIP adapters heb je de mogelijkheid om verschillende SIP accounts in te stellen, soms wel tot 16 stuks. Gebruikelijk is 4 of 8. Je kunt dan onderscheid maken bij inkomende gesprekken door verschillende ringtones aan te geven. Bijvoorbeeld kort-lang, lang-lang, kort-kort, etc... Hierdoor kun je de verschillende telefoonnummers die aan de SIP accounts zijn gekoppeld ieder zijn eigen rinkel laten horen en zo herkenbaar is welke account gebeld word.

Als je telefoontoestel een schermpje heeft en je wilt nummerherkenning gebruiken moet je kijken of je toestel CallerID ondersteunt, soms ook aangeduid als CID.

Met VoIP adapter zou je ook een externe lijn kunnen schakelen die bijvoorbeeld gebruikt kan worden om gebeld te worden indien internet niet functioneert. Je voorziet dan misschien in de behoefte om een backup voorziening in te voeren. Meestal wordt hiervoor een mooiere term voor gebruikt namelijk redundant.

De bekendste en goede fabrikanten van VoIP adapters zijn Grandstream, Linksys (tegenwoordig gewoon Cisco genoemd), Fritz! Boxen, Zyxel en vele anderen. De mogelijkheden en kwaliteit zijn sterk afhankelijk van de prijs. Evenals het aantal aansluitingen.

Om meer te lezen over VoIP en de mogelijkheden die een VoIP adapter kan bieden, kijk op het artikel van de hyperlink.

zondag 12 juli 2009

Is het mogelijk om SIP als programmeertaal in te zetten?

SIP is gebaseerd op HTTP en SMTP. Doordat SIP hier veel op lijkt kunnen veel systeembeheerders maar ook ontwikkelaars SIP eenvoudig aanleren. Iedere zelfrespecterende ICT\'er die een batchfile of BASIC-code begrijpt zal geen moeilijke obstakels tegenkomen bij het begrijpen van SIP.

SIP kun je als programmeertaal gebruiken als je scripts gebruikt.

CPL is de eerste (XML) scriptingtaal die er bestond voor SIP. Je mag het geen API noemen, het heeft er wel veel van gemeen. CPL staat voor Call Processing Language. CPL is vooral bedoeld om kleine lichte taken te doen die zowel op de clientside als serverside kunnen worden geimplementeerd. CPL kan zo bepaalde taken voor je uitvoeren op de datum en tijd die jij aangeeft, een soort van ingeplande batchfile.

Mocht je zwaardere taken willen gaan laten uitvoeren doe je er verstandig aan deze op de server te laten draaien. CGI is hiervoor een bekende taal die hier ook goed geschikt voor is. Bestaande ontwikkelaars en programmeurs kunnen gemakkelijk iets voor SIP-CGI programmeren omdat je keuze hebt uit Perl, Tcl, C, C++ of Java. Voor afkortingsfreaks hebben we weer een afkorting : CGI is Common Gateway Interface.

SIP servlets zijn hetzelfde als de bekende HTTP servlets. Omdat ze in de Java Virtual Machine worden uitgevoerd kunnen ze complexere handelingen uitvoeren. Omdat SIP servlets in Java zijn geschreven kun je ze makkelijk uitwisselen tussen servers en operating systemen, de onafhankelijkheid van besturingssysteem van het Java platform heb je dan als bijkomend voordeel.

Als je op zoek bent naar een API, kun je de commerciel JAIN API overwegen. JAIN API\'s zijn een toevoeging op het JAVA Platform.

Vanaf 1998 bestaat er al een open API, Parlay. De Parlay Group maakt zich vooral sterk om hun eigen API alszijnde een open API te profileren. Omdat het hier om een API gaat die open is kun je deze gebruiken zonder angst te hebben dat je aan een leverancier vastzit.

Bij het uitzoeken van de programmeertaal kun je het beste een keuze maken uit de mogelijkheden die je intern en extern tot je beschikking hebt.

SIP als programmeertaal als programmeertaal is dus een mogelijkheid voor veel VoIP gerelateerde zaken. Wil je meer weten over de technische kant van VoIP, neem eens een kijkje op Adinets.com.

Kwaliteit VoIP

Is de kwaliteit van VoIP goed genoeg om het te kunnen gebruiken? Als alles goed is geimplementeerd zal bellen via VoIP een hogere kwaliteit leveren als traditioneel bellen.

Gesprekken via VoIP zijn helemaal digitaal, ervan uitgaande dat diegene die je belt ook digitaal is aangesloten, waardoor je gesprek zuiver zal zijn. Je hoort geen zoemen of ruis.Een analoge telefoon kan ongeveer 20% van ons gehoorbereik overbrengen, rond de 3000 Hz. Diverse codecs ondersteunen wel tot 44100 Hz bij VoIP. Dat bereik is gelijk aan de CD. De geluidskwaliteit is dus goed te noemen. Je telefoontoestel moet wel van goede makelij zijn om dit te kunnen benutten. Klanten die klagen over kwaliteit bij VoIP zeggen dit meestal omdat ze de verkeerde conclusie trekken.

Als er gesprekken onderbroken worden zal de gebruiker de conclusie trekken dat VoIP niet goed werkt terwijl het om een verkeerde instelling gaat waardoor VoIP dus een slecht imago krijgt. Dit soort onderbrekingen zijn meestal het gevolg van te langzame servers of te langzame verbindingen.

Vaak doen de gebruikers conclusies trekken bij hun negatieve ervaring die eigenlijk niets met VoIP op zich te maken hebben. Men veroordeelt VoIP terwijl men de VoIP consultant moet aanspreken. Zo is het mogelijk dat een ISP geen goede constante snelheid bied en daardoor er geen goed VoIP gesprek kan voeren. Mocht je een internetverbinding hebben die snel genoeg is kan een negatieve factor bijvoorbeeld een te traag werkende server zijn.

Het kan zelfs zo zijn dat je een goede verbinding hebt, een snelle server maar dat je de verkeerde codec hebt gekozen en dat het daardoor misgaat. Je ziet dat er veel externe factoren zijn die het gebruiksplezier kunnen verpesten. VoIP consultants zullen alle factoren onder controle moeten hebben en de klant goed informeren.

Vaak kom je toch tegen dat men vasthoud aan een slechte router met alle gevolgen vandien. De router kon geen prioriteiten instellen d.m.v. QoS. Je kunt je voorstellen als een gebruiker uploadcapaciteit begint te verbruiken op die manier dat VoIP niet voldoende bandbreedte krijgt dit tot storende onderbrekingen leidt. Vaak denkt men dan dat echt aan alle factoren gedacht is terwijl in werkelijkheid de VoIP consultant de belangrijkste factor met betrekking tot kwaliteit en VoIP over het hoofd heeft gezien. De oplossing was dan ook de router vervangen door een model welke wel QoS en VoIP ondersteund.

Kwaliteit en VoIP zijn dan wel niet synoniemen, maar je mag wel goede kwaliteit verwachten van een VoIP gesprek. Voor meer info over de beste manier om dit te bereiken, kijk op Adinets.com.

donderdag 9 juli 2009

Uitleg over VoIP

Iemand die raar staat te kijken als je VoIP zegt, zal op ICT gebied niet echt horen tot de meeste innovatieve groep onder de ICT\'ers, waar VoIP al jarenlang een begrip is welke je niet kunt negeren. Maar wat is nu dat VoIP precies? We starten met de betekenis van de afkorting te geven : Voice over IP. Veel mensen weten nu nog net niets. Je kunt het vertalen in het Nederlands, dan krijg je "Spraak over IP". IP is de afkorting voor Internet Protocol, wat zowel in Engels als Nederlands gelijk is. Als we het vrij vertalen krijg je dan internetbellen of bellen via internet.

VoIP bied echter meer mogelijkheden dan alleen maar bellen. VoIP stelt je instaat veel meer te doen, het zou onterecht zijn dit op hetzelfde level te zien als het \'gewone\' bellen.

Nu dat je weet wat VoIP is kun je andere artikelen op deze website lezen.

Als je een project aan het inplannen bent rondom VoIP is het handig om eerst zoveel mogelijk te weten te komen om tot een juist inzicht te kunnen komen qua planning.

Als je VoIP roept, roep je ook meteen internet. Deze 2 termen zijn zo met elkaar verbonden. Je zult door deze verwezenheid met internet veel dezelfde technische termen zien. Het is handig als je wat affiniteit met protocollen hebt. Protocollen die bij VoIP worden ingezet zijn vergeleken met andere protocollen gemakkelijk en eenvoudig te volgen. Het HTTP-protocol heeft vaak als basis gestaan voor andere VoIP-protocollen. Omdat http een bewezen protocol is kun je niet ontkennen dat dit zijn stabiliteit de afgelopen jaren inmiddels bewezen heeft. De foutmeldingen zijn zo eenvoudig te herleiden en kent in sommige gevallen zelfs dezelfde foutcodes. Een netwerkbeheerder met voldoende ervaring kan de logfiles lezen zonder een lange leercurve.

Wat wil je dat VoIP voor je gaat doen? Wat is je uiteindelijke doel? Ik zal hier een aantal voorbeelden geven. Je kunt er kosten meebesparen. De nieuwe mogelijkheden met VoIP zijn niet te vergelijken met traditionele centrales. Voicemail in postvak in, doorschakeling zelf inprogrammeren, hunt-groepen, call agents, calling card, forking, etc. Gebruikers zijn niet meer lokatie-gebonden. Mijn opsomming kan zo nog wel doorgaan.

Mocht je niemand in je omgeving ter beschikking hebben die verstand heeft over VoIP zorg dan dat je een expert inhuurt. VoIP is soms bedriegelijk eenvoudig. Opzich is het ook niet ingewikkeld maar door de vele mogelijkheden zijn er maar echt weinig mensen die VoIP goed kunnen implementeren en het maximale voor u eruithalen. Vraag hen om voorbeeld implementaties. Zowel van kleine bedrijven als grote. In deze case-studies kun je meteen zelf op ideeen komen wat goed zou zijn in jouw situatie.

Ik wens je lees plezier over VoIP op deze website.


VoIP is een van de grootste technologische ontwikkelingen uit onze recente geschiedenis. Om meer te weten te komen over de begrippen rondom VoIP en de talloze mogelijkheden, neem eens een kijkje op de site www.adinets.com.

woensdag 8 juli 2009

Wat kan een Automated Attendant voor jouw bedrijf betekenen?

Een Automated Attendant kun je zien als een eenvoudig Interactive Voice Response systeem. De afgelopen jaren heb jij zeker weten ook een \'IVR\' gebruikt. Zodra je een bedrijf belt en meteen een stem krijgt die zegt :"druk 1 voor sales, druk 2 voor support, etc..." weet je dat er een systeem achter zit. Juist, dit is een Automated Attendant. Een vertaling van Automated Attendant naar het Nederlands is een automatische bediende. Een systeem dat automatisch opneemt en hulp bied.

Een AA, zo word het vaak afgekort, kan simpele taken doen. Simpel een doorschakeling maken naar een ander nummer. Het gesprek naar een voicemailbox doorschakelen. Een bericht afspelen zoals de openingstijden of het adres. Naar een submenu laten gaan en weer naar het hoofdmenu. Als je AA\'s tegenkomt is meestal de 0 wel voor hetzelfde ingesteld. Je gaat dan terug naar het vorige of hoofdmenu of je komt meteen uit op een voicemail. Veel Automated Attendants hebben ook een standaard waarde ingesteld van bijvoorbeeld 20 seconden als de gebruiker niet zou intikken of niet kan intikken omdat DTMF niet werkt, wat de AA dan moet doen. In veel gevallen zullen bedrijven de keuze maken tussen of doorschakelen naar een echte telefoniste (klantvriendelijk) of simpel de verbinding verbreken.

Tegenwoordig heeft een AA wel de keuzemogelijkheid om via dagdelen andere routeringen te kiezen. Bijvoorbeeld tijdens en buiten openingstijden. Je kunt dan verschillende keuze mogelijkheden laten horen afhankelijk van de datum en eventueel hoelaat dat het bedrijf gebeld wordt.

Je ziet dan vaak bij een Automated Attendant dat men tijdens openingstijden de klant een keuzemenu voorschoteld. Als het kantoor gesloten is komt er een mededeling met de openingsdagen en -tijden.

Stel dat je een mogelijkheid wilt inbouwen dat bellers hun ordernummer kunnen ingeven om te controleren hoe de status is zul je je moeten wenden tot een IVR. Vaker gebruikt men de 2 termen in 1 zucht. Vraag dus even na wat je wilt of dit kan met hun implementatie van Automated Attendant of Interactive Voice Reponse systeem.

In het verleden waren deze systemen alleen bij grotere bedrijven terug te vinden omdat dit een flinke investering met zich meebracht. Door de integratie van VoIP en telefooncentrales die op een computer draaien kan nu iedereen voor weinig geld dit gebruiken. Zodra bedrijven de voordelen horen van een Auto Attendant of een IVR nemen ze vaak alleen daardoor al een IP telefooncentrale. Je kunt dan de centrale bellen en zo je voicemail berichten te beluisteren of deze zelfs in je e-mail postvak krijgen.



Als je meer informatie wilt over een automated attendant of de mogelijkheden van VoIP in het algemeen, kijk op www.adinets.com.

zondag 5 juli 2009

De voordelen en nadelen van faxen via internet

Gebruikers vragen steeds meer de mogelijkheid om te kunnen faxen via internet. De gebruikers beginnen te wennen aan VoIP en de voordelen en willen dit nu ook doorgetrokken zien worden bij faxen. Bij je telecomaanbieder staat nog een apart tarief vermeld voor lokaal- en interlokaal-bellen. Momenteel hebben veel VoIP aanbieders in Nederland 1 goedkoper tarief voor heel Nederland. Het bellen via internet naar buitenlandse nummers is goedkoper via voip, dit voordeel heb je dus ook bij het faxen via internet naar buitenlandse nummers.

Als je een redelijk volume per maand doet kun je hier flink op besparen.

Behalve voordelen zijn er ook wat nadelen te bespeuren bij faxen via internet. Veel IP centrales hebben geen faxserver ingebouwd omdat men vaak de filosofie heeft dat dit niet onder spraak valt.

Een gemakkelijk manier om een faxapparaat te kunnen gebruiken via internet is door het plaatsen van een Analog Telephony Adapter, afgekort ATA. Hier zitten minimaal 2 aansluitingen op, een RJ-11 en een RJ-45. Je kunt je telefoonkabel van de fax aansluiten en het netwerk. Zoals bij veel SIP apparaten gebruikelijk is voer je de instellingen in via je browser. Als je de correcte SIP gegevens hebt ingegeven kun je het analoge apparaat vanaf nu laten communiceren via het internet.

Een afkorting voor Faxen via internet die regelmatig gebruikt wordt is FoIP. Fax over IP. Je ziet dan ook meteen het probleem.. VoIP, spraak over internet, is niet echt geschikt om faxen in een constante datastroom af te handelen. T.38 voorziet hier in. Dit protocol zal meerdere packets versturen van dezelfde data waardoor de ontvangende kant grotere kans heeft om een packet succesvol te reconstrueren. Door te controleren of de kenmerken Internet-Aware Fax (IAF) of T.38 aanwezig zijn bij aanschaf van een nieuwe fax . Als je een oud faxapparaat moet gebruiken zorg dan dat je kies voor een ATA met goede T.38 ondersteuning.

Wees er zeker van dat jouw internetverbinding geen keuren heeft. De verbinding moet stabiel zijn als je wilt faxen via internet. Een korte onderbreking tijdens het communiceren kan resultereren in een fax die niet compleet is of een faxserver die niet meer reageert. Veel VoIP consultants wagen zich niet om faxen via internet te implementeren wegens de vele complicaties. Vaak zal een consultant ook aandringen om een PSTN lijn te houden of erbij te nemen en deze te gebruiken ten behoeve van failover en faxen. Vanzelfsprekend kun je dan niet de voordelen benutten die internet bied.

Bepaalde softphones hebben zich zo toegespitst op het faxen via internet dat deze oplossing vaak de voorkeur heeft boven de ingebouwde fax oplossingen bij een VoIP telefooncentrale.

Om meer te weten te komen over de mogelijkheden van FoIP of faxen via Internet, kijk op de site van Adinets.com.

vrijdag 3 juli 2009

Wat heeft internet met VoIP te maken?

VoIP en internet. Hoe zit dat nu? Misschien heb je wel de klok horen luiden maar je weet nog niet waar de klepel hangt. VoIP is een afkorting. VoIP is een Engels geschreven afkorting. VoIP staat voor Voice over IP. De clou zit in het laatste woord. Laat dit nu toevallig ook een afkorting zijn. IP staat voor Internet Protocol. Nu zal het wat duidelijker zijn. Voice over IP is simpel vertaald spraak of stem via internet. Bellen via internet of internetbellen beschrijft het beter naar mijn bescheiden mening.

Hoe gaat dit dan in zijn werking? Als je een telefoongesprek gaat voeren zijn er diverse mogelijkheden van situaties. Ga je naar een andere VoIP gebruiker bellen of iemand die een traditionele telefoon heeft, hier zit verschil in. In de eerste situatie zal het gesprek geheel over internet gaan, van VoIP naar VoIP. In de tweede situatie van VoIP naar een normale telefoonverbinding zal het grootste gedeelte over internet verlopen maar zal het gesprek uiteindelijk internet verlaten. Bij VoIP naar analoog zal het laatste gedeelte dus ook via het publieke telefoonnet gaan. Je hebt hier nagenoeg geen controle over.

Laten we eerst de situatie VoIP naar VoIP bekijken. Je hebt de mogelijkheid om iemand te bereiken door zijn SIP-nummer te gebruiken of zijn/haar e-mailadres in te geven. Als je op iemand zijn e-mailadres wilt kunnen bellen en gebeld worden zul je wel een koppeling in de DNS hiervoor moeten aanmaken. Je netwerkbeheerder kan je hierbij helpen. Je zult sowieso een domein moeten koppelen aan de SIP-nummers. Zodra jij iemand anders belt op VoIP gaat een protocol voor jou kijken of deze wel beschikbaar is. Het protocol dat hier verantwoordelijk voor is heet SIP. SIP is de afkorting voor Session Initiation Protocol. SIP is een protocol dat zijn oorsprong heeft van HTTP, een welbekende onder de protocollen van internet. Je ziet ook dezelfde foutmeldingen en bevestigingen terugkomen in de logfiles. Indien je een persoon gaat bellen zal SIP in eerste instantie een INVITE versturen. Zodra de gebelde partij het gesprek accepteert zal SIP een melding 200 OK terugzenden. Als je wat langer met protocollen bezig bent herken je dezelfde melding in HTTP. Zodra de 200 OK wordt gestuurd zal SIP een ACK verzenden naar de andere partij. Een ACK is een bevestiging, ACK is een Engelse afkorting voor Acknowledge.

Moeilijkheid bij SIP is de aanwezigheid van firewalls vooral het toewijzen van dynamische poorten m.b.t. UDP en NAT zijn een hekel punt. Fabrikanten hebben hier een oplossing voor verzonnen. Je ziet dat men kiest voor een SBC, Session Border Controller, of het gebruik van STUN. Ikzelf ben geen fan van STUN. STUN is ingewikkeld te analyseren, soms zelfs een onbegonnen zaak.

Bij het tweede scenario gaat het begin eigenlijk hetzelfde. Bij het kiezen van een traditioneel telefoonnummer zal SIP zien dat het niet om een VoIP gesprek gaat en zal doorgeven via het kiesplan de juiste carrier te kiezen. Als het internetverkeer jouw centrale of die van de ITSP verlaat om verder te communiceren met de carrier die verbinding gaat maken met de telefoon, ben je de mogelijkheid kwijt om deze te volgen omdat dit dan via de provider loopt. Het gebeurd wel eens in de praktijk dat een telefoon blijft rinkelen maar aan de andere kant rinkelt niets. Hierdoor krijg je verwarring. Veel VoIP telefooncentrales kunnen een timeout instellen zodat ze op een gegeven moment zelf de verbinding afsluiten zodat de beller niet voor niets zit te wachten.

Het zal nu wel duidelijker zijn dat internet een belangrijke rol speelt met VoIP. Het zit niet voor niets in de afkorting verwerkt. Als je op een hoger nivo wilt kijken hoe dit werkt lees dan hier meer over in artikelen over SIP en RDP.

Wil je meer weten over Internet en VoIP , kijk dan op Adinets.com!

VoIP aanbieders

Je hebt een SIP trunk nodig indien je met VoIP wilt gaan bellen. Een account bij een Internet Telephony Service Provider, verder nu ITSP genoemd.

Zodra je je account hebt gekregen dien je de informatie van SIP trunk in je apparaat te programma, dan kun je externe gesprekken voeren. Hierdoor zal je vanaf dat moment kosten gaan besparen bij het bellen naar externe nummers.

Wil je dat mensen jouw ook kunnen bellen moet je een zogenaamd DID nummer aanvragen bij je ITSP en dit laten uitkomen aan je SIP trunk. Meestal staat hier wel een maandelijkse vergoeding voor. De kosten zijn echter vele malen lager als je dit vergelijkt met de traditionele kosten. Je kunt je de beperkingen nog wel herinneren die telefoonbedrijven ons oplegden: Analoge lijn (1 lijn), ISDN (2 kanalen) en ISDN30 (30 kanalen). Met de juiste VoIP telefooncentrale heb je deze beperkingen niet. Als je niet meer de beperking van lijnen of kanalen hebt kun je je voorstellen dat je kunt besparen op de abonnementsgelden die je voorheen aan het telefoniebedrijf moest betalen.

Als je VoIP aanbieders gaat vergelijken let dan op de soort diensten die men aanbied. Kijk of je deze dienst zelf in je centrale kunt regelen of beter kunt inhuren bij zo\'n aanbieder. Kijk even na of de helpdesk het nivo aankan die jij als eis stelt.

Kies alle mogelijkheden die je van plan bent te gaan implementeren, kijk wel of ze ook als functionaliteit bij de aanbieder staan. Uitgaande en inkomende nummerherkenning, het kunnen bellen van 0800 en 0900 nummers, faxen versturen en ontvangen, etc.

Bepaalde VoIP aanbieders geven bijvoorbeeld aan dat er maximaal 4 gesprekken kunnen plaatsvinden op hetzelfde moment, zowel uitgaande als binnenkomende gesprekken. Dit is opzich vreemd. 1 van de voordelen van VoIP is juist dat hier geen beperkingen op zitten. Let hier goed op om vervelende situaties te voorkomen.

Kijk na welke codecs de aanbieder ondersteund om zo een goede keuze te kunnen maken. Spraak kan worden gecomprimeerd door het kiezen van bepaalde codecs. G.7xx is de aanduiding die wordt aangegeven met VoIP codecs. Codecs verschillen in prijs en kwaliteit en compressie mogelijkheid. Duurdere codecs hebben meestal een betere verhouding tussen kwaliteit en compressie-mogelijk waardoor je minder capaciteit nodig hebt. Lees na in de specificaties of de IP centrale en SIP telefoons dit wel aankan. Het omzetten tussen verschillende codecs kan een flinke belasting zijn op de server waar je centrale opdraait. Als deze het gemakkelijk aankan qua rekencapaciteit heb je niets te vrezen maar het moet niet zo zijn dat de processor overbelast word door het berekenen van de omvorming van de ene codec naar de andere. Vraag bij je eigen VoIP consultant na hoe deze een goed advies kan geven. Via google en andere zoekmachines kun je ook veel artikelen vinden over dit onderwerp. Misschien schrijf ik hier ook nog eens een artikel over.

Een laatste tip die ik wil geven die misschien wel de belangrijkste is, is dat je moet nakijken hoelang je vast zit aan die VoIP aanbieder contractueel. Kijk de voorwaarden na of je gemakkelijk af kunt van het contract en dan gemakkelijk kunt overstappen naar een andere VoIP aanbieder. Lees de voorwaarden door om verrassingen te voorkomen.

Wil je meer weten over VoIP en de verschillende VoIP aanbieders, kijk op Adinets!