donderdag 6 augustus 2009

Keuze uit de beste codecs

De codecs die de meesten als beste zullen aanwijzen zijn vaak ook de duurdere oplossingen. Je kunt goede codecs vinden in het segment gratis en rechtenvrij. De beste resultaten krijg je meestal wel met gelicencieerde codecs, die je dus moet kopen waar wel voor goede kwaliteit zorgen.

Hoe kun je een goede codec herkennen? Dat ligt eraan wat je zoekt. Ik probeer een start te maken in het uitleggen van het verschil.

Je hebt codecs die de processor minder belasten dan andere codecs, deze zijn dus efficienter qua processorbelasting. Je hebt dan geen winst behaald op de benodigde bandbreedte maar je server kan wel de gesprekken aan qua berekenen.

Des te meer compressie jij wilt hoe meer rekenkracht de processor zal nodig hebben. Realiseer je dat dit allemaal realtime dient te gebeuren. Je kunt het niet hebben dat er vertragingen zijn, dat zou een zeer vervelende onderbreking geven tijdens zo'n gesprek. Er is een verschil tussen de bereikte compressie en een zo hoog mogelijke geluidskwaliteit. De balans hiertussen word bepaalt door de beschikbare rekenkracht. Snap je het verschil in balans nu? Samengevat komt het erop neer dat de beste codec in deze situatie zo min mogelijk de CPU belast maar toch zo hoog mogelijke compressie toepast zonder in te boeten op kwaliteit.

Je hebt met een andere situatie te maken als je het aantal gesprekken wilt verhogen maar niet de bandbreedte van de internetverbinding wilt of kunt verhogen. Je zult een codec moeten kiezen die goede compressie toepast en zo zul je dan bandbreedte besparen. Misschien kun je ermee leven dat de kwaliteit iets minder word. Je server is krachtig genoeg om een goed nivo van compressie ratio te behalen maar heeft zoveel power over dat deze niet instabiel zal worden door de berekeningen die compressie zal vergen. Je kunt zo besparen op de kosten van je internetaansluiting.

Een codec die bekend en populair is, die jij dagelijks gebruikt, is de GSM-codec (ervan uitgaande dat je een mobiel hebt). Deze codec is gratis en de kwaliteit is acceptabel tot goed. Het voordeel van de GSM-codec is de prijs, gratis, maar ook dat deze weinig bandbreedte verbruikt per gesprek. Een klein nadeel dat de meesten op de koop toenemen is dat de kwaliteit iets minder is. Maar ja, wat heet koop, het is gratis.

Ik zou voor de G.723.1 of G.729 gaan. Deze gebruiken tot wel 4 x minder bandbreedte als G.711.

Je vraagt je nu af hoe de kwaliteit dan is van deze codecs. Hiervoor heeft men 'Mean Opinion Score' voor in het leven geroepen. MOS is een systeem dat men gebruikt om de gradatie van spraakkwaliteit bij VoIP telefonie aanduid. Gebruikers van VoIP geven een cijfer voor de kwaliteit van het gesprek. 1 is slecht en 5 is uitmuntend. Als je uit die resultaten het gemiddelde berekend krijg je het resultaat dat men MOS noemt. De maximale kwaliteit kan dus theoretisch MOS 5 zijn. G.711 heeft MOS 4.1, G.723.1 heeft MOS 3.9 en G.729 heeft een MOS van 3.9. Zoals je kunt zien zich er weinig verschil. De GSM-codec heeft een MOS-waarde van 3.7.

Als we in de nabije toekomst kijken zie we wel dat het patent van G723 zal komen te vervallen in 2014 en daarna deze vrij zal zijn voor alle fabrikanten. Als je een apparaat koopt met daarin G.729 functionaliteiten ben je er al misschien. De chip die hierin de afhandeling doet voor de codec G.729 zal al licentie door de fabrikant zijn betaald en dus voor jouw zo te gebruiken zijn.

De beste codecs zijn diegene die bij je budget past en wat je precies nodig hebt.

Om meer te lezen over codec, kijk op de link in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten