VoIP centrales bestaan in verschillende smaken. Ook bij VoIP heb je de vrije keuze om Linux als besturingssysteem te kiezen. De grote spelers in VoIP laten je vrij in de keuze of je Windows kiest of Linux. Terwijl een enkeling zelfs Apple ondersteund. Over die andere besturingssystemen zal ik ook nog schrijven, maar in dit artikel even de schijnwerpers op Linux.
Het voordeel van Linux is dat het Open Source is en ook gratis verkrijgbaar. Bepaalde Linux-smaken zijn er te krijgen. De ene gratis en de andere tegen een kleine vergoeding.
VoIP en Linux gaan goed samen. Linux heeft altijd al een focus gehad om internet, nu komt dit van pas bij VoIP toepassingen. Eén van de meest bekende VoIP telefooncentrale die op Linux is gebaseerd heet Asterisk.
PBXnSIP kun je uitproberen door het downloaden van de trial versie om zo een beeld te kunnen vormen van de mogelijkheden. PBXnSIP is één van de weinigen die Windows en Linux en MacOS als Operating Systeem ondersteunen.
Meestal zijn de gratis versies van de Linux VoIP telefooncentrales beperkt in gebruik. Je kunt pas een keuze maken als je de verschillen duidelijk hebt tussen de gratis versie en de commerciële versie. Om een goed beeld te krijgen zul je misschien wat extra uitzoek werk moeten doen en tot de conclusie komen dat wat extra geld uitgeven je investering in de toekomst veiliggesteld is. Je zou niet willen dat je een gratis Linux VoIP centrale implementeert en 2 maanden later een volledig nieuw traject moet ingaan om de groei van de behoefte aan te kunnen.
Controleer de voorwaarden goed. Wat zijn de bijkomende kosten ingeval van helpdesk en updates. Probeer te voorkomen dat je goedkoop met gratis software gaat werken maar je jaarlijkse kosten enorm zijn, let hier op.
Deze laatste tip gaat vanzelfspreken ook op voor uitprobeer versies van Windows of Mac.
Als jezelf of je systeembeheerder totaal geen ervaring met Linux heeft zou ik er niet aan beginnen. Verstandige keuze zou zijn een platform die je momenteel al hebt. Zo voorkom je problemen en frustatie.
Er bestaan ook verschillende Linux uitgaves, distributies noemt men dit, waaronder de volgende bekendste worden ingezet bij VoIP oplossingen: RedHat ES4, CentOS 5, Debian 4.0 en FreeBSD 7.0/32 en SuSE 10. Kies daarbij de distributie waar jij de meeste kennis van hebt of ondersteuning voor kunt krijgen zodat je niet vol verrassingen komt te staan.
Wil je meer weten over VoIP en de mogelijkheden van voip linux combinaties, kijk dan op de informatieve sites op Internet, want er is genoeg gratis informatie te vinden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten